پیشنویس جدید قطعنامه پایانی کنفرانس بینالمللی تغییرات اقلیمی که روز جمعه ۲۱ آبان جلسات آن رسما به پایان خواهد رسید، در مقایسه با پیشنویسی که چند روز پیش منتشر شده بود با لحن نرمتری از همه کشورهای جهان میخواهد اقدامات برای کاهش انتشار گازهای آلاینده را تا پایان سال آینده افزایش دهند.
محور اصلی اقداماتی که به این منظور مورد تاکید قرار گرفته است حذف تدریجی ذغال سنگ از چرخه تولید انرژی و کاستن از یارانههای سوختهای فسیلی است.
مدافعان محیط زیست از شب گذشته و در طول روز جمعه با برپایی تظاهرات در اطراف محل برگزاری کنفرانس خواستار تنظیم یک قطعنامه موثرتر شدند.
هدف از برگزاری این اجلاس که از دو هفته پيش آغاز شد افزودن بر تعهد همه کشورهای جهان در راستای اجرای معاهده اقلیمی پاریس است که جوهره آن مهار گرمایش زمین در حد ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از دوران ماقبل صنعتی است.
نهادهای کارشناسی سازمان ملل قبل از شروع کنفرانس در گزارشهای متعددی هشدار دادند که بر اساس تعهدات فعلی همه کشورها گرمایش زمین در دهههای آینده مهار نخواهد شد و حتی ممکن است به حدود ۲.۵ درجه سانتی گراد برسد.
برگزار کنندگان کنفرانس میگویند پیشنویس جدید قطعنامه در حقیقت تعادلی بین خواستهای کشورهای آسیبپذیر در برابر پیامدهای گرمایش زمین و اقتصادهای بزرگ جهان است که مسئول بخش اعظم گرمایش زمین هستند.
طبق معاهده اقلیمی پاریس تمامی کشورهای جهان هر پنج سال یک بار باید تعهد در زمینه کاهش آلایندگی را افزایش دهند.
منتقدان پیشنویس جدید معتقدند که اکثر کشورهای جهان و به خصوص تولیدکنندگان اصلی گازهای آلاینده مثل چین، آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه و هند از سال ۲۰۱۵ تاکنون اقدامات لازم را انجام ندادهاند.
هر چند تاکید مشخص بر حذف تدریجی سوزاندن ذغال سنگ و کاهش یارانهها برای سوختهای فسیلی در پیشنویس قطعنامه گام مهمی تلقی میشود ولی بسیاری از کشورهای شرکت کننده در کنفرانس معتقدند هنوز اختلافات زیادی باقی مانده و جلسات کنفرانس ممکن است دو روز دیگر ادامه یابد.
یکی از این اختلافات موضوع کمک مالی کشورهای ثروتمند به کشورهای فقیر و در حال توسعه برای انطباق آنها با روند کاهش گازهای آلاینده و حفاظت از کشورهای آسیبپذیر در برابر پیامدهای گرمایش زمین است.
کشورهای ثروتمند در سال ۲۰۰۹ وعده داده بودند که تا سال ۲۰۲۰ در مجموع حدود ۱۰۰ میلیارد دلار به کشورهای فقیر کمک خواهند کرد. بخش اعظم این کمکها هنوز پرداخت نشده و در نتیجه کشورهای فقیر برای پذیرش تعهدات بین المللی خواستار تضمینهای بیشتری هستند.
رسیدن به توافق نهایی و تصویب قطعنامه پایانی این کنفرانس مستلزم تایید آن از سوی حدود ۲۰۰ کشور امضا کننده معاهده اقلیمی پاریس است.
نظرات کاربران